Cewez - Centrale der werkgevers Zeebrugge vzw

Login English
Menu
Home > Havenarbeider > Werkkledij > Algemene informatie

Algemene informatie

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn er in de eerste plaats om de voeten te beschermen tegen de verschillende risico's op het werk. Binnen het gamma beschikbare veiligheidsschoenen probeert Cewez (via de werkgroep werk- en beschermkledij) een keuze te maken zodat de havenarbeiders over de beste schoenen beschikken die er zijn op het vlak van comfort en kwaliteit. Een goede veiligheidsschoen is een compromis tussen veiligheid, comfort en goede leest. De havenarbeider kan echter zelf veel doen om het comfort te verbeteren.

Onderhoud veiligheidsschoenen: goed onderhouden veiligheidsschoenen zijn comfortabeler en leuker om dragen, slecht onderhouden veiligheidsschoenen stinken, zijn sneller beschadigd en geven aanleiding tot problemen. Een schoen die gedurende een shift of langer gedragen wordt, moet de tijd krijgen om uit te drogen, het leder dat zweet opgenomen heeft moet dit zweet terug kunnen laten verdampen, zoniet zal bij een volgende beurt de schoen geen zweet meer opnemen en krijgt men gemakkelijk zweetvoeten in de schoenen.


Tip: geef na elke shift de schoenen de kans om te drogen, blijf ze niet dragen tijdens de vrije tijd. Reinig de schoenen regelmatig en behandel ze met schoenvet zodat het leer soepel blijft en kan ademen. De hinderlijke geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door schimmels die in de huid en in de schoenen overleven, het zweet afbreken tot sterk ruikende stoffen.


Tip: draag iedere dag in de schoenen een ander paar kousen, beter is twee paar kousen, van natuurlijke producten gemaakt, wol of katoen. Sportkousen van synthetische vezels zijn enkel goed voor een sportwedstrijd van maximaal 3 uren, ze zijn veel te snel verzadigd met zweet. Indien de schoenen en/of voeten beginnen stinken, gebruik dan een ontsmettend middel om de voeten te verzorgen en laat de schoenen eens goed uitdrogen.


Tip: steek de veiligheidsschoenen in een plastieken zak gedurende minstens 24 uur in de diepvries. Door de koude zullen de schimmels kapot gaan. Tevens kunnen boorzuurschilfers gebruikt worden om de voeten droog te houden. Talkpoeders zijn niet zo goed daar ze de groei van schimmels tussen de tenen bevorderen. Athlete's foot of schimmel tussen de tenen is een gevolg van het onvoldoende drogen van de huid tussen de tenen. Ziet men vaak bij mensen met suikerziekte maar kan ook bij mensen die hun voeten niet goed verzorgen.


Goede voetverzorging:

  • controleer uw voeten elke dag op roodheid, zwelling, likdoorns, eeltplekken, ingegroeide teennagels of kloven
  • knip uw teennagels recht, niet in de hoeken, en maak ze glad met een vijl, verwijder overtollige eelt zonder te veel weg te nemen. Hinderlijke eelt kan wijzen op de noodzaak een steunzool te dragen
  • controleer de binnenzijde van de schoenen op vreemde objecten of ruwe plekken telkens u ze aantrekt
  • loop niet blootvoets, zelfs niet binnen
  • wees vooral oplettend voor uw voeten bij zeer koud of zeer warm weer
  • na het baden en drogen van uw lichaam kunt u met keukenrolpapier een opgerolde (niet te dikke) streng maken en deze tussen de tenen doorvlechten. Na het aankleden verwijderen. De streng heeft dan het achtergebleven vocht opgezogen. Hierdoor wordt de huid tussen de tenen beter en dat helpt mee dat schimmelinfectie minder kans krijgt
  • bij gebruik van rubberlaarzen: gebruik een gezonde, zachte inlegzool en 2 paar kousen van wol en/of katoen
  • bij dreigende ingegroeide nagel: als u hier last van hebt, dwz een pijnlijke rode nagelrand, druppel dan dagelijks Betadine. Ook 2 maal daags de voet even in een badje baden met zoutoplossing, liefst zeezout
  • verzorg uw voeten en trek minstens dagelijks andere kousen aan, liefst van katoen en/of wol
  • zijn er problemen met nagels of eelt, raadpleeg een pedicure of arts

Deze tekst werd opgemaakt door Dr. T. Vandamme, Arbeidsgeneesheer.

Gehoorbescherming

Het dragen van gehoorbescherming is verplicht voor werknemers die dagelijks blootgesteld worden aan een geluidsniveau van 85 dB(A). In de havens van Zeebrugge - Brugge, Oostende en Nieuwpoort geldt dit voor zeer veel functies (vb. chauffeurs, lashers, signaalmannen). Ook bij lagere blootstelling tussen 80 en 85 dB(A) is het aangewezen gebruik te maken van gehoorbescherming (vb. markeerders, foremannen en pinnemannen).

Ter bescherming van de oren draagt men oordoppen al of niet op maat gemaakt of oorkappen. Vanuit Cewez vzw worden voor de functies met het hoogste geluidsniveau oordoppen op maat, de zogenaamde otoplastieken overhandigd. Enkel op vaste data kunnen otoplastieken opgemeten of afgehaald worden, deze data worden ruim op voorhand meegedeeld op de loonfiche en op de website "in de kijker"..

In bijlage de volledige uitleg over gehoorbescherming opgemaakt door Attentia en Cewez vzw.

Bodywarmers in de autobehandeling

Bij tewerkstelling in de autobehandeling dient men bovenop de oude bodywarmers een fluogilet of stofjas te dragen. Dit om beschadiging door de rits van de bodywarmer aan de auto tegen te gaan. De hiërarchische lijn kijkt toe op deze richtlijn.

Ondertussen zijn de nieuwe bodywarmers en fleeces voorzien van overdekte ritsen. In de mate van het mogelijke is het aangewezen deze nieuwe bodywarmers en fleeces in de autobehandeling te dragen.